Skip to main content

Schatkaart

Mijn voorkeur gaat uit naar een opgeruimd bureau, omdat het ruimte biedt voor nieuwe ideeën. Maar als ik bij mijn ouders op bezoek ga, verbaas ik me altijd over het bureau van mijn vader. Het is niet zomaar een rommelig bureau, het is een episch tafereel van chaos. Twintig linialen liggen verspreid, prullaria in alle vormen en maten vechten om aandacht en oneindig veel usb-sticks en diskettes uit lang vervlogen tijden liggen in alle hoeken verzameld.

Te midden van deze chaos trok een interessante kaart mijn aandacht: de “World Wide Web reisplanner”. Een kaart die meer dan 200 websites bevatte met reisinformatie voor elk land. Met een gevoel van nostalgie keek ik naar het jaartal van uitgifte: 1996. Dat is precies even oud als Google!

Helaas bestaan veel van de vermelde websites niet meer, maar via Wayback Machine kun je oude versies van websites bekijken. Met bewegende gifjes en een vleugje nostalgische charme brachten de websites van de oude kaart me terug naar een tijd waarin het internet nog in zijn kinderschoenen stond.

Klik op de kaart voor een grotere versie

Een voorbeeld van zo’n website is die van Nederland (dhp.nl), te bekijken via het Internet Archive:

http://web.archive.org/web/20000301210938/http://www.dhp.nl/

Een andere website die ik tegenkwam was die van Indonesië (idola.net.id), ook beschikbaar via het Internet Archive:

http://web.archive.org/web/20000511093159/http://www.idola.net.id/

Achterop de kaart stonden nog enkele “Beginplaatsen voor wereldwijde informatie” zoals altavista.com (nu yahoo.com) en de Nederlandse zoekmachine ilse.nl (nu startpagina.nl).  Andere websites die er op stonden zijn nsrc.org“, een bron van wereldwijde informatie die tot op de dag van vandaag actief is. Een andere website, vtourist.com, is nu omgevormd tot “joywallet”, maar het biedt nog steeds waardevolle reisinformatie.

Deze websites ademden de geest van het vroege internet. Eenvoudige ontwerpen, opvallende kleuren en trage laadtijden, die destijds als normaal werden beschouwd. Het was fascinerend om te zien hoe het web zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld.

Laten we met een opgeruimd bureau of een rommelig kantoor blijven streven naar nieuwe ideeën en blijven ontdekken wat het internet ons te bieden heeft. Want wie weet welke schatten er nog verborgen liggen in de digitale wereld van vandaag?

Ga ook terug in de tijd

Kijk hoe jouw favoriete website er vroeger uit zag met de Wayback Machine

Probeer Wayback Machine

Laat je reactie achter