Skip to main content

Kleur is overal. In de natuur, in boeken en op je scherm. Maar welke kleuren zijn er? Waar moet je rekening mee houden bij drukwerk of websites?

Ik ontwerp de ene dag een brochure en de andere dag een website. Daarbij gebruik ik verschillende kleurcodes. Welke moet jij gebruiken? Ik leg graag de verschillen uit.

Wat zijn de verschillen?

Er zijn in grote lijnen twee manieren van kleurmenging: additief en subtractief.

Bij additieve kleurmenging worden kleuren als het ware opgeteld. Schermen werken op deze manier.
Je begint zonder licht (zwart) en telt daar licht met bepaalde kleuren bij op.

Dit in tegenstelling tot drukwerk, waar subtractieve kleurmenging wordt toegepast en kleuren worden geabsorbeerd.
Je begint met wit en trekt daar kleuren van af.

Additief

Subtractief

Welke kleuren gebruik je op een scherm?

Voor een scherm gebruik je additieve kleuren.

Deze worden weergegeven als HEX of RGB.

HEX

Hex kleuren zijn hexadecimale drietallen die rood, groen en blauw (RRGGBB) vertegenwoordigen. De drie waarden kunnen lopen van 0 t/m 255, of hexadecimaal van 00 tot FF. De kleur rood is bijvoorbeeld kleurcode #FF0000 en staat voor “255 rood, 0 groen en 0 blauw”.

Hex kleuren worden voornamelijk gebruikt voor websites.

RGB

RGB staat voor Rood, Groen, Blauw en combineert deze drie kleuren (evenals HEX). Hierbij wordt elke kleur een getal gegeven van 0 t/m 255. Hierbij is blauw bijvoorbeeld rgb(0,0,255). In sommige gevallen wordt de transparantie weergegeven met een vierde getal. Daarbij is 1 volledig gedekt en 0 volledig doorschijnend.

RGB kleuren kun je het best toepassen op monitoren, televisies en andere schermen.

Wil je jouw kleurcode weten?

Haal de kleurcode uit je logoHaal de kleurcode uit je logo

Welke kleuren gebruik je voor drukwerk?

Laat je visitekaartjes, stickers, vlaggen of ander materiaal drukken, dan heb je subtractieve kleurmening nodig. Dat kan (onder andere) met CMYK of Pantone.

CMYK

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow en Key) vormen de kleuren voor drukwerk. CMYK is een methode waarbij een combinatie van kleine transparante stippen van vier inktkleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) wordt afgedrukt. Verschillende combinaties van grote en kleine transparante CMYK-punten overlappen elkaar om een ​​breed spectrum aan kleuren te creëren.

Gebruik CMYK voor digitaal drukwerk, zoals full-colour brochures en posters.

PMS

Zoals we CMYK kleurcodes voor drukwerk hebben en RGB kleurcodes voor beeldschermen, zo zijn PMS kleuren ontwikkeld om exact de juiste kleur uit de drukpers te krijgen. PMS is het Pantone Matching System. Dit Systeem gaat uit van 18 basiskleuren met in totaal 2.161 kleurencodes. Het voordeel van de gestandaardiseerde kleuren is dat ze overal ter wereld hetzelfde zijn.

Pantone is de naam van het bedrijf dat al 50 jaar de kleurcoderingen publiceert.  Sinds 2000 komen ze elk jaar met een kleur van het jaar. Voor 2022 is dat: Very Peri.

PMS gebruik je voor drukwerk met weinig kleuren, zoals briefpapier.

Hoe zorg ik er voor dat mijn drukwerk en online huisstijl hetzelfde is?

Een kort antwoord: dat gaat niet lukken.

Door de verschillende manieren van overbrengen van kleur zul je altijd kleurverschil hebben. Zelfs al zou je twee exact dezelfde visitekaartjes laten drukken, maar de ene mat en de ander glans dan heb je al kleurverschil. Op een scherm is zijn verschillen ook altijd aanwezig. Jouw scherm is qua kleuren waarschijnlijk anders afgestemd dan die van mij.

Wel kan je proberen zo dicht mogelijk bij de juiste kleuren te komen. Dit kan door je huisstijl af te stemmen op een CMYK of (nog beter) PMS kleur. Je hebt dan helaas wel minder vrijheid in kleur dan als je een HEX of RGB kleur als huisstijl kleur neemt.

Wil je HEX en RGB omzetten naar de beste CMYK kleur? Daar is online een handige tool voor.

RGB omzetten naar CMYKRGB omzetten naar CMYK

En nu de natuur in!

Daar heb miljoenen kleuren en geen last van RGB, HEX, CMYK en PMS.

Wat is jouw favoriete kleur?

Laat hem achter in de reacties hieronder

1 Reactie

Laat je reactie achter