Heb je je website en e-mail bij mij gehost? Dan ben je verzekerd van goed beveiligde bestanden!
De servers waar je bestanden op staan zijn ondergebracht bij BIT-datacenters. Ik geef je een kijkje in de keuken van BIT-datacenters en laat zien waarom ze uitblinken in veiligheid.
Nood? Geen nood!
Wat gebeurt er bij een overstroming? Of stroomuitval? Geen nood bij BIT-datacenters, want het datacenter is voorzien van een goede (nood)stroom- en koelvoorzieningen. Bovendien is het datacenter ruimschoots boven NAP gesitueerd met excellente brandbeveiliging.
Brandbeveiliging
De serverruimtes bij BIT zijn voorzien van een onafhankelijk, gecertificeerd very early warning systeem met automatische doormelding naar de brandweer.
Wanneer er een brand uitbreekt wordt de zuurstofconcentratie in de ruimte door gasblussing verlaagd zodat het vuur snel dooft. Door op deze manier de brand te bestrijden ontstaat er geen (water)schade aan de apparatuur.
Koeling
De datacenters van BIT staan vol met servers die een hoop warmte produceren. Bij meer computeractiviteit betekent dit dat er ook meer warmte vrijkomt, en daarvoor is gespecialiseerd, schaalbaar en betrouwbaar warmtebeheer nodig.
De koelinstallatie van BIT-datacenters zorgt in combinatie met de closed cold corridors voor een optimale koeling van alle apparatuur. De installatie is op alle punten, inclusief pompen en leidingwerk, redundant uitgevoerd. Daarnaast is de installatie zo energiezuinig mogelijk, wat zowel het milieu als kosten bespaart. Voor het koelen van de datacenters maken ze gebruik van buitenlucht en gebruiken we de restwarmte om het naastgelegen bezoekerscentrum te verwarmen.
Stroomvoorziening
Voor bedrijven, organisaties en overheden is een goede stroomvoorziening één van de belangrijkste redenen om hun IT-apparatuur in een datacenter te plaatsen. Om de betrouwbaarheid van die stroomvoorziening te garanderen testen BIT-datacenters maandelijks hun noodstroomvoorzieningen.
De stroom- en noodstroomvoorziening zijn standaard tot in de racks volledig dubbel uitgevoerd, zonder dat je hier extra kosten voor betaalt.
Fysieke beveiliging met meerdere lagen
Hoe is de fysieke beveiliging geregeld? Een goede beveiliging is een combinatie van zowel technische als menselijke maatregelen.
-
Elektronisch en bouwkundig beveiligd
De datacenters van BIT zijn VEB klasse 4 gecertificeerd, de hoogste beveiligingsklasse. Bouwkundige en elektronische maatregelen die BIT genomen hebben zijn: inbraakwerend glas, kluisdeuren en alarmsensoren in iedere ruimte.
-
Toegangshekken en aanmeldprocedure
De datacenters zijn rondom voorzien van toegangshekken met schrikdraad en alarm. Deze hekken zijn de hele dag afgesloten en kunnen alleen geopend worden door mensen die werkzaam zijn bij BIT en klanten met zelfstandige toegang. Klanten met zelfstandige toegang moeten zich voorafgaand aan hun bezoek aanmelden. De toegangshekken kunnen alleen geopend worden door het gebruik van een persoonlijke (RFID) toegangspas.
Voor het verkrijgen van toegang tot de serverruimtes maakt BIT gebruik van biometrische verificatie. Hiermee wordt de identiteit van de bezoeker gecontroleerd en wordt er voorkomen dat mensen met een geleend, gevonden of gestolen pasje naar binnen kunnen.
-
Beveiligingscamera’s en surveillance
Zowel binnen als buiten de datacenters hangen beveiligingscamera’s. Als een camera geen connectie meer heeft met de server waarop de beelden worden opgeslagen dan krijgen zij daar een melding van.
De datacenters worden bovendien door twee onafhankelijke beveiligingsbedrijven nauwlettend in de gaten gehouden.
-
Certificaatsloten
Alle racks in de datacenters kunnen worden voorzien van certificaatsloten, zodat onbevoegden niet bij de apparatuur van klanten kunnen. Alleen klanten en engineers die werkzaamheden moeten uitvoeren hebben een sleutel.
Deze sleutels kunnen niet gekopieerd worden, waardoor je de zekerheid hebt dat een beheerder die uit dienst treedt en zijn sleutel inlevert geen kopie heeft gehouden.
-
Informatiebeveiliging
BIT heeft de ISO/IEC 27001 stempel laten zetten. Die ISO certificatie is een internationale standaard voor informatiebeveiliging. Deze standaard richt zich op het ontwikkelen, uitvoeren, controleren en verbeteren van een ISMS (Information Security Management System), een systeem voor het beheren en beheersen van informatiebeveiliging.
Belangrijk hierbij is dat informatiebeveiliging beschouwd wordt als een proces dat altijd een belangrijke rol speelt en blijft spelen binnen de organisatie. Het ISMS zorgt ervoor dat een organisatie blijft leren en verbeteren op het gebied van informatiebeveiliging.
Rondleiding op Nationale Datacenter Dag
Dinsdag 9 november is het Nationale Datacenter Dag.
Datacenters door heel Nederland openen die dag hun deuren voor het grote publiek. Zo ook BIT-datacenters in Ede.
Zij nemen je graag mee naar het hart van hun organisatie tijdens een digitale of fysieke rondleiding door de high end datacenters.
Je krijgt op die manier een helder beeld over wat er komt kijken bij een professioneel datacenter.