Skip to main content

Een website is een belangrijk onderdeel van elk bedrijf of individu dat online aanwezig wil zijn. Het is het visitekaartje van je bedrijf en kan potentiële klanten helpen om meer over je te weten te komen en je producten of diensten te kopen.

Een goed ontworpen website is gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk. Het is gemakkelijk te navigeren en de inhoud is duidelijk en leesbaar.

Helaas zijn er veelgemaakte webdesign fouten die de gebruikerservaring van je website kunnen schaden. Deze fouten kunnen ertoe leiden dat je bezoekers afhaken, wat slecht is voor je SEO-prestaties en je omzet.

In dit artikel bespreek ik zeven veelgemaakte webdesign fouten en geef ik tips om ze te vermijden.

1. Te veel afbeeldingen en video’s gebruiken

Afbeeldingen en video’s kunnen een geweldige manier zijn om je website aantrekkelijker te maken. Ze kunnen echter ook de laadtijd van je website enorm vertragen, wat frustrerend kan zijn voor bezoekers.

Om deze fout te vermijden, gebruik je alleen afbeeldingen en video’s die relevant zijn voor de inhoud van je website. Comprimeer voor het uploaden je bestanden om de laadtijd te verminderen.

2. Slechte navigatie

Een goede navigatie is essentieel voor een gebruiksvriendelijke website. Bezoekers willen snel en gemakkelijk vinden wat ze zoeken. Het liefst in zo weinig mogelijk klikken.

Als je navigatie slecht is ontworpen, kunnen bezoekers verdwalen op je website en afhaken. Zorg ervoor dat je navigatie eenvoudig, intuïtief en overzichtelijk is. Gebruik ook logische namen voor de menu-items.

3. Slechte leesbaarheid

Tekst is een belangrijk onderdeel van elke website. Het moet duidelijk en gemakkelijk leesbaar zijn. Slechte leesbaarheid kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.

Zorg voor een goede balans tussen tekst en witruimte, gebruik een duidelijk lettertype en vermijd lange alinea’s en zinnen. Goed contrasterend kleurgebruik draagt ook bij aan leesbare teksten.

4. Slechte responsiviteit

Meer dan de helft van de internetgebruikers leest websites een smartphone. Daarom is het belangrijk dat je website goed werkt op alle apparaten.

Een slechte responsiviteit kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en zelfs invloed hebben op de SEO-prestaties. Zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor alle apparaten. Gebruik kleinere versies van afbeeldingen op smallere schermen, optimaliseer witruimtes en gebruik juiste lettergroottes.

5. Te veel call-to-actions

Call-to-actions zijn belangrijke elementen op een website. Ze geven bezoekers aan wat je van ze wilt.

Te veel call-to-actions op een pagina kan echter overweldigend zijn en de gebruiker laten afhaken. Probeer slechts één of twee belangrijke call-to-actions op een pagina te hebben. Houd focus!

6. Gebruik van te veel animaties en effecten

Animaties en effecten kunnen een website aantrekkelijker maken, maar ze kunnen ook afleidend en frustrerend zijn voor bezoekers. Als je animaties en effecten gebruikt, zorg er dan voor dat ze relevant zijn voor de inhoud van je website en dat ze niet overweldigend zijn.

7. Gebrek aan consistentie in het ontwerp

Consistentie is belangrijk voor een goed ontworpen website. Het creëert een gevoel van professionaliteit en vertrouwen. Om deze fout te vermijden, moet je ervoor zorgen dat je website consistent is in het ontwerp. Gebruik dezelfde lettertypen, kleuren en stijlen op alle pagina’s.

Conclusie

Door het vermijden van deze veelgemaakte webdesign fouten, kun je de gebruikerservaring en SEO-prestaties van je website verbeteren. Zorg ervoor dat je je website overzichtelijk, responsief, leesbaar, toegankelijk en niet overweldigend maakt voor je bezoekers.

Aan welke fout maak jij jezelf schuldig?

Laat het weten in de reacties hieronder

Laat je reactie achter