Skip to main content

Wat heeft 5 jaar Twitter mij gebracht?5 jaar geleden zat ik met Erwin de Beer op het terras. Twitter zou wel wat voor mij zijn. Ikzelf was sceptisch, want wat moest ik met nòg een social media account? Ik had toch al Facebook en LinkedIn? Bovendien had Twitter destijds “slechts” 50 miljoen actieve gebruikers (nu meer dan 300 miljoen)…

Toch besloot ik exact 5 jaar geleden een Twitteraccount aan te maken. Meteen plaatste ik mijn eerste tweet, die veel zegt over hoe ik over Twitter dacht:

De eerste 1.000

Het bleef niet bij die ene tweet. Al gauw begon ik bekenden te volgen en begreep ik de kracht van Twitter. Snelle korte berichtjes om iets onder de aandacht te krijgen.

Ik besloot niet alleen bekenden te volgen, maar ook onbekenden. Eerst in mijn branche, toen in de buurt en al snel volgde ik 1.000 Twitteraars. Ik heb mezelf zelfs schuldig gemaakt aan massale “ik volg jou/volg jij mij” praktijken. Binnen de kortste keren stroomde mijn tijdlijn over van veel…heel veel irrelevante informatie.

Groepen aanmaken was de oplossing. Een groep van Groningers, een groep interessante bloggers en een groep concurrenten (altijd handig om die in de gaten te houden). Nu kreeg ik alleen tweets binnen die ik binnen wilde krijgen. Allemaal heel overzichtelijk in Tweetdeck en Hootsuite. Besloot iemand in de tijdlijn tòch te spammen (dit komt zeer regelmatig voor), dan verwijderde ik diegene gewoon uit een groep.

Beter 1 vogel in de hand
dan 2.000 in de lucht…

In het begin vond ik het belangrijk veel volgers te krijgen. Ik ging daarom actief terug volgen. Ontvolgers ging ik bijna altijd direct zelf ontvolgen (dit kan ik makkelijk checken via Who.Unfollowed.Me). Zo bouwde ik een bestand op van meer dan 2.000 volgers. Wat ik daar nu na 5 jaar precies aan heb is nog steeds de vraag. Ik vind namelijk echt dat één nuttige volger veel meer waard is dan 1.000 volgers die je alleen maar volgen omdat jij dat ook doet bij hen.
Ik werd in de afgelopen 5 jaar een aantal keren Twittermoe. Wat ik daaraan heb gedaan, kun je lezen op “Twittermoe, en nu?“.

Wèèr Twittermoe? Of juist Twittereffectief?

Nu, 5 jaar na mijn eerste tweet, gebruik ik Twitter niet meer zo actief. Misschien ben ik wel wèèr twittermoe… Ik gebruik Twitter nu wèl effectief! Eigenlijk gebruik ik het nu alleen maar om mijn eigen blogs te promoten en om zelf relevante bloggers te volgen.

Hoe lang zit jij al op Twitter (te checken via first-tweets.com)?
En wat heeft het social media platfom jou sindsdien gebracht?

3 Reacties

  • Erwin de Beer schreef:

    Hé Victor, leuk om te lezen hoe mijn advies voor jou heeft gewerkt 🙂 Ook ik gebruik twitter inmiddels anders dan 5 jaar geleden, eigenlijk net zoals jij het nu gebruikt. Het brengt me nog steeds regelmatig nieuwe ideeën en contacten, maar niet meer zoveel als toen. Ik vind dat de signaal/ruis verhouding steeds ongunstiger wordt op twitter.

  • Victor schreef:

    Ruis is inderdaad enorm op Twitter. Ik hoop echter dat het mensen niet afschrikt en dat ze het net zo effectief zullen gebruiken als wij.

  • Erik schreef:

    Erg herkenbaar over twitter, ik heb zelf nog geen twitter aangemaakt (ben het ook niet van plan). Ik ben het helemaal met je eens over die volgers beter 1 vriend die er altijd voor je zou zijn dan 1000 die helemaal niks om je geven.

Laat je reactie achter