Skip to main content

Als je een website hebt of bezoekt ben je het vast wel eens tegengekomen: SSL. Maar wat is het en heb je het wel echt nodig?

Wat betekent SSL?

SSL staat voor Secure Socket Layer. Het is een certificeringsprotocol dat Netscape Communications Corporation in 1994 heeft ontwikkeld. SSL is een digitaal certificaat dat de identiteit van een website verifieert en een beveiligde verbinding tussen een server en je webbrowser maakt. Een SSL beveiligde website geeft (gevoelige) data versleuteld door naar jou als bezoeker en vice versa.

Hoe werkt het?

Tijdens een SSL proces zorgen algoritmen ervoor dat hackers de gegevens die bezoekers of websites verzenden niet kunnen lezen.

Het proces gaat als volgt:

 1. De webbrowser probeert verbinding te maken met een SSL-beveiligde website.
 2. De webbrowser verzoekt de website om zichzelf te identificeren.
 3. De server reageert door een kopie van zijn SSL-certificaat te verzenden.
 4. De webbrowser verifieert het certificaat. Als alles klopt, signaleert hij dit aan de website.
 5. De website stuurt een digitaal ondertekende bevestiging om een ​​SSL-gecodeerde sessie te starten.
 6. De twee partijen delen versleutelde gegevens.

Dat klinkt misschien als een lang proces, maar een SSL verbinding duurt vaak minder dan een seconde.

Waarom is SSL belangrijk?

Privacy gevoelige gegevens zoals adresgegevens en betalingsgegevens wil je niet op straat hebben liggen. Het is daarom belangrijk om dergelijke gegevens versleuteld te versturen. Een SSL certificaat zorgt hiervoor.

De AVG privacywet stelt een verbinding met SSL bovendien min of meer verplicht. Volgens de privacywet moeten bedrijven persoonsgegevens namelijk veilig verwerken. Je hebt geen webshop nodig om persoonsgegevens te verwerken. Met een contactformulier verstuurt de bezoeker ook al persoonsgegevens. Regel meteen een SSL certificaat en loop geen klanten mis. Bovendien vermijd je zo een officiële waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Hoe weet ik of een website SSL heeft?

Is een website met SSL beveiligd, dan staat naast de URL een hangslotpictogram in de adresbalk. Ook staat er geen http, maar https voor een domeinnaam.


Geen SSL


Wel SSL

Heeft een website geen SSL beveiligde verbinding? Dan geven browsers vaak een waarschuwing.

Wat zijn de voordelen van een beveiligde verbinding?

Heb je gekozen voor een website met SSL beveiligd certificaat? Mooi, want dat heeft drie grote voordelen:

 1. Je (persoonlijke) data is beschermd
  SSL versleutelt verstuurde data van en naar jouw website. Onderscheppen van gevoelige gegevens is heel lastig. Met een SSL certificaat neem je de privacy van je (potentiële) klanten serieus.
 2. Een hogere positie in Google
  Google vindt veiligheid ook belangrijk. Mede daarom zet Google websites met een SSL certificaat automatisch hoger in zoekresultaten dan websites die niet beveiligd zijn.
 3. Hogere conversie
  Een beveiligde verbinding wekt vertrouwen op bij bezoekers van je website. Voor webshops is het data te versleutelen van extra groot belang. Als je betaalgegevens verwerkt, dan wil je dit niet onveilig laten versturen. Waarschuwt een browser voor een onveilige site? Dan is de kans dat je potentiële klant eerst elders zoekt. Klanten willen immers niet dat hun betaalgegevens op straat komen te liggen.

Regel SSL voor jouw website

Een SSL certificaat hoeft niet duur te zijn.
Bij Victor Webdesign is je website met SSL beveiligd voor slechts €10 per jaar.

SSL aanvragen

Vragen? Neem contact op.

Laat je reactie achter

Open chat
Hallo 👋🏻 ,
Kan ik je ergens mee helpen?