Skip to main content

SEO toolboxWe weten inmiddels dat er nogal wat omgaat in SEO (Search Engine Optimization). De inhoud, codering, conversie en linkbuilding. Gelukkig zijn er veel tools om je verder te helpen in de jungle van SEO. Vaak nog gratis ook!

Ik heb een lijst samengesteld van 17 gratis SEO tools. Deze tools gaan je helpen jouw website te optimaliseren voor zoekmachines.

Onderstaande tools zijn allemaal gratis te gebruiken. Er zijn ook betaalde tools, maar met deze lijst kom je een heel eind qua SEO.

Zoekwoord Analyse Tools

Dit is een tool binnen Google Adwords die analyseert welke zoekwoorden veel worden gebruikt. Handig om te bepalen op welke zoekwoorden jij je zou moeten richten.

Staar je jezelf blind op te weinig zoekwoorden? Dan is deze simpele tool een uitkomst. Het geeft alternatieven en suggesties voor nieuwe zoekwoorden.

Vul een aantal zoekwoorden in en plak de tekst van je website in het veld. Meteen wordt gemeten hoeveel procent van de tekst je zoekwoorden bevat. Verander de tekst en de percentages veranderen real-time mee.

Toont de meest voorkomende woorden van je website. Voer een zoekwoord in, dan geeft deze tool aan of dit woord genoeg in je tags voorkomt.

Eigenlijk past Trafic Travis in elk van de categorieën SEO tools. Zeer uitgebreid, gebruiksvriendelijk en nog gratis ook. Te veel functies om hier te bespreken. Maar zeker de moeite waard!

Codering Tools

W3C staat voor World Wide Web Consortium. Deze organisatie ontwikkelt de standaarden voor het web. Na het invullen van je webadres, laat het W3C eventuele fouten in je codering zien.

Deze tool toont aandachtspunten voor je codering. In één oogopslag zie je waar je nog aan moet werken. Je krijgt een cijfer van 1 tot 100. Pas de codering aan op je website, en je cijfer stijgt (als het goed is).

Vooral de begeleidende video’s zijn erg handig. Helaas wel in het Engels, maar zeker een goede toevoeging.

Vind je het coderen lastig? Dan is de Metatag Generator een uitkomst. Deze gratis online tool doet het namelijk voor je.

Content Analyse Tools

Deze tool heb ikzelf nog niet gebruikt, maar schijnt een goede analyse te geven van je content.

Virante heeft deze tool ontwikkelt om oorzaken van dubbele inhoud te ontdekken. Daar kan Google je namelijk voor straffen.

Afbeeldingen optimaliseren is essentieel voor goede SEO. Deze tool geeft verbeterpunten van afbeeldingen op je website.

Statistiek Tools

Voor deze tool moet je jezelf eerst even aanmelden. Je krijgt er meteen veel voor terug. Bezoekersverkeer, pageviews, conversies en meer. Aan te raden om het te koppelen aan je Adwords account, maar niet noodzakelijk.

Geeft rankings van maximaal vijf websites tegelijk. Handig als je meerdere websites wilt vergelijken.

Naar eigen zeggen een goed alternatief voor Google Analytics. Piwik geeft gedetailleerde rapporten van bezoekers, zoekmachines, gebruikte zoekwoorden en veel meer. Dit allemaal in een moderne en makkelijk te gebruiken interface. Een Nederlandse vertaling is beschikbaar.

Concurrentie Analyse Tools

Handige plugin voor je internetbrowser. Geeft zoekmachinegegevens weer van websites die je bezoekt. Zo kan je de concurrentie in de gaten te houden.

Blijf altijd op de hoogte van nieuwe concurrenten. Deze dienst van Google waarschuwt als een nieuwe website in de zoekresultaten komt. Je geeft een zoekwoord op en Google Alerts stuurt je een e-mail wanneer een nieuwe website wordt gevonden.

Linkbuilding

Er zijn veel linkbuilding tools in de omloop. Toch raad ik aan deze links te laten liggen. Zoekmachines houden niet van geautomatiseerde linkbuilding. Het kan als spam worden gezien.

In deel 4 van deze serie over SEO staat waar je jouw website handmatig aan kunt melden. Dit heeft sterk de voorkeur boven linkbuilding tools.

Conclusie

SEO tools maken je leven makkelijker. Essentieel in dit verhaal is echter het interpreteren van de cijfers. Daarvoor is meer nodig dan deze 17 gratis SEO tools, hoe goed ze ook zijn. De tools zijn dan ook voornamelijk bedoeld om je inzicht te geven in de status van je website.

Ècht hoger in zoekmachines? Roep de hulp in van een SEO expert of webdesigner. Door hun expertise en ervaring is beter in te schatten wat voor jou specifiek aangepast moet worden.

Voor jou als lezer van deze SEO serie heb ik een speciaal aanbod. Een op maat gemaakt SEO rapport voor €40,-. Dat is maar liefst 20% korting!

Met het rapport kijken we gericht hoe we jouw website hoger in zoekmachines kunnen krijgen.

Vraag een SEO rapport aan

1 Reactie

  • Victor schreef:

    Heb je zelf een tool die je wilt delen? Laat hem gerust hieronder achter in de reacties.

    Verder ben ik heel benieuwd welke van de 17 SEO tools jij het meest nuttig vindt en of je er wat aan gehad hebt.

Laat je reactie achter