Skip to main content

Beveiligde PCIn de online wereld zijn wachtwoorden onontkoombaar. E-mailclients, online bankzaken en social media bevatten veel persoonlijke informatie. Zorg er daarom voor dat niemand je wachtwoorden hackt.

In deze infographic staan tips voor een sterk wachtwoord. Tevens geeft Zone Alarm een top 20 met meest gebruikte wachtwoorden. Gebruik die in elk geval niet!

Maak je wachtwoord veilig

 

5 Reacties

 • Victor schreef:

  Was de oplossing er maar…
  Ik zou zelf in elk geval niet optie 1 gebruiken…

 • Gerhard de Vries schreef:

  Leuk en nuttig overzicht. Er blijft echter nog een probleem en dat is dat we allemaal tientallen (of beter honderden?) verschillende accounts hebben en dat sommige systemen vereisen dat de wachtwoorden om de zoveel maanden veranderd worden. Wat is dus beter, 1) hetzelfde wachtwoord voor alle accounts gebruiken of 2) een apart wachtwoord gebruiken voor elk account of 3) een systeem gebruiken waardoor het wachtwoord voor elke aparte account te ‘reconstrueren’ is …. ? Optie 1 betekent dat het enige wachtwoord gemakkelijk te onthouden is maar heeft het risiko dat als dat wachtwoord door iemand gekraakt wordt, alle accounts in 1 keer open liggen. Optie 2 is veiliger, maar hoe al die verschillende wachtwoorden te onthouden of te bewaren (daar zijn systemen voor, maar die zijn dan weer beveiligd met een enkel wachtwoord en staan misschien niet altijd en overal ter beschikking)?. Optie 3 is een kompromis tussen gemakkelijk en veilig maar geeft waarschijnlijk geen absolute garantie dat de “geconstrueerde” wachtwoorden allemaal even veilig zijn. Dus, wie heeft HET perfekte antwoord op dit probleem??

 • Mijn manier om een wachtwoord de ‘maken’ is altijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken… maar dit te ‘bewerken’ via MD5. Hiervoor heb ik een minimaal PHP scriptje geschreven wat ik van de commandprompt run. Stel dat mijn wachtwoord ‘fietsbel’ is (is het dus niet)… als ik op de site zomaareensitenaam.com ben bereken ik de MD5 over ‘fietsbel’ plus ‘zomaareensitenaam.com’ en neem hiervan de eerste tien tekens… password is niet makkelijk te onthouden, maar wel makkelijk te reconstrueren. Tenminste, voor mij, omdat ik weet dat mijn ‘overall’ password ‘fietsbel’ is.

 • Victor schreef:

  Erg slimme manier Wilko. Bedankt voor de toevoeging.
  Is het script toevallig ook openbaar voor de lezers van dit bericht?

 • Victor schreef:

  Gelukkig heeft De Speld (medium met een knipoog) nu de 5 veiligste wachtwoorden op een rij gezet: http://www.speld.nl/2014/05/21/dit-zijn-de-5-veiligste-wachtwoorden/

Laat je reactie achter