Skip to main content

Witruimte, ook wel negatieve ruimte genoemd, is een onmisbaar onderdeel in webdesign. Witruimte is de lege ruimte tussen de verschillende elementen op je website, zoals tekst, afbeeldingen en knoppen. Vaak wordt witruimte ten onrechte gezien als onbelangrijk of zelfs verspilling van ruimte. In werkelijkheid is witruimte echter net zo belangrijk als de elementen die het omringt.

Stel je voor: je opent een website en je wordt overspoeld door een muur van tekst, afbeeldingen en knoppen die vechten om je aandacht. Verward, overweldigd, en klaar om je laptop uit het raam te gooien. Dat is wat er gebeurt als je witruimte vergeet. Geen zorgen! Lees tussen de witruimtes door voor tips over witruimte.

Waarom is witruimte belangrijk?

 1. Verbetert de leesbaarheid

  Witruimte rondom tekstblokken maakt tekst makkelijker te lezen en te scannen. Te veel tekst zonder witruimte kan overweldigend zijn voor de ogen en maakt het moeilijker om de inhoud te begrijpen.

 2. Verhoogt de focus

  Door witruimte strategisch te gebruiken, kun je de aandacht van de bezoeker naar de belangrijkste elementen op je website leiden. Zo kun je bijvoorbeeld meer witruimte gebruiken rond een call-to-action knop om deze te laten opvallen.

 3. Creëert rust en structuur

  Witruimte geeft je website een gevoel van rust en orde. Te veel elementen dicht op elkaar kunnen chaotisch en overweldigend overkomen.

 4. Verbetert de algehele esthetiek

  Witruimte helpt verschillende delen van je website visueel van elkaar te onderscheiden. Het geeft je website een meer professionele uitstraling.

Hoe gebruik je witruimte effectief?

Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden bij het gebruik van witruimte in webdesign:

 1. Gebruik verschillende soorten witruimte

  Er zijn verschillende soorten witruimte, zoals marges, padding en gutters. Gebruik deze mix op de juiste manier om je website visueel interessant te houden.

 2. Wees consistent

  Gebruik witruimte op een consistente manier op alle pagina’s van je website. Zo creëer je een gevoel van visuele harmonie.

 3. Houd rekening met je doelgroep

  De hoeveelheid witruimte die je gebruikt, hangt af van je doelgroep en de doelstelling van je website. Voor zakelijke websites is het bijvoorbeeld gebruikelijk om meer witruimte te gebruiken dan voor websites die gericht zijn op kinderen.

 4. Test en optimaliseer

  De beste manier om te bepalen hoeveel witruimte je website nodig heeft, is door te testen en te optimaliseren. Experimenteer met verschillende hoeveelheden witruimte en kijk wat het beste werkt voor je bezoekers.

 5. Kijk rond op het web

  Bekijk websites van andere designers en bedrijven die je bewondert en let op hoe ze witruimte gebruiken. Ga vervolgens na hoe je dit het best toe kunt passen op jouw website.

 6. Maak gebruik van wireframing

  Gebruik software voor wireframing om je website te ontwerpen en te experimenteren met verschillende lay-outs. Voorbeelden hiervan zijn Figma, Wireframe.cc, Balsamiq en Mockflow. Ontdek welke het beste bij jou past of gebruik gewoon pen en papier.

 7. Vraag om feedback

  Vraag feedback van anderen op je ontwerpen om te zien of ze de witruimte op een prettige manier ervaren.

Door deze tips te volgen, kun je leren om witruimte effectief te gebruiken en je website een professionele en gebruiksvriendelijke uitstraling te geven.

Conclusie

Witruimte is een krachtig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je website te verbeteren. Door witruimte effectief te gebruiken, kun je de leesbaarheid, focus, rust en algehele esthetiek van je website verbeteren. Gebruik hiervoor de mening van anderen, juiste tools en een beetje van je eigen passie.

Hoe pas jij witruimte toe in je website?

Laat het weten in de reacties hieronder.

Laat je reactie achter