Skip to main content

Android AppsAls één van de laatsten der Mohikanen zonder smartphone, voelde ik me erg onafhankelijk. Sinds kort ben ik overstag en heb een smartphone gekocht. Afhankelijk ben ik er niet van, maar handig is het zeker. En leuk!

Hoewel ik nieuw op de smartphonemarkt ben, heb ik al aardig wat apps uitgeprobeerd. Veel binnen 5 minuten verwijderd, maar een aantal blijven een prominente plek op mijn startscherm houden. Hieronder mijn lijst met 25 beste GRATIS android apps, verdeeld over 5 categorieën.

Tools

 1. What's appWhat’s App
  De alom bekende chatapplicatie What’s App maakt sms’en onnodig. Dat scheelt vaak in de kosten en de mogelijkheden zijn minstens evenveel. Groepchats, video’s of stemopnames versturen, chatgeschiedenis mailen en meer. Het proberen waard!
 2. Select Who?Select Who?
  Een op het oog zeer eenvoudige app, die je in heel veel situaties zult gebruiken. Wie doet de afwas? Wie begint met een spel? Wie gaat op doel? Allemaal vragen die beantwoord worden met deze app. Leg allemaal je vinger op het scherm (tot maximaal 10 personen) en Select Who selecteert de (on)gelukkige.
 3. Bubble
  Je gebruikt hem niet dagelijks, dus waarom altijd een waterpas bij de hand hebben? Nu heb je hem wèl altijd bij de hand. Op je Smartphone! Toch handig als je even snel dat schilderij recht wilt hangen…
 4. ZaklampZaklamp
  Je telefoon is ook een zaklamp met deze app. Handig als je ’s ochtends even je bril niet kunt vinden. Of als je het sleutelgat kwijt bent als je ’s nachts thuis komt. Vanaf nu heb je altijd een zaklamp bij de hand.
 5. Scan
  De naam zegt het al: Scan! Of het nou een barcode of QR code is, met Scan weet je meteen wat de code je wil vertellen. Steeds vaker kom je QR codes tegen. Het zijn tweedimensionale streepjescodes die kunnen linken naar een website, e-mailadres, contactinformatie, agenda-afspraak, locatie, sms, telefoonnummer of platte tekst.

 

Onderweg

 1. Runkeeper
  Met RunKeeper kan je al je inspanningen bijhouden. Niet alleen hardlopen, maar ook wandelen, fietsen, skiën en zelfs zwemmen kan je bijhouden. Als je wilt kan je een intervaltraining instellen. Naderhand zie je alle gegevens in één oogopslag. Tijd, afstand, tempo, hoogteverschil, en snelheid. Zeer compleet en toch eenvoudig in gebruik.
 2. Maps
  De standaard applicatie Maps vind ik meteen de beste gratis navigatie app. Spraakgestuurde navigatie met routebeschrijvingen voor de auto, openbaar vervoer en te voet. Gedetailleerde kaarten met 3D-gebouwen maken het geheel erg overzichtelijk.
 3. BreadCrumbz
  Tijd voor een originele speurtocht! Maak een route, voeg onderweg afbeeldingen toe als hints en deel ze met je vrienden. Nu maar hopen dat ze niet verdwalen…
 4. AroundMe
  Je voelt je overal als een echte “local” met deze applicatie. Je weet precies waar het dichtstbijzijnde tankstation, hotel, restaurant, etcetera is. Alle informatie heb je meteen bij de hand.
 5. NS Reisplanner Xtra
  Heeft de trein weer eens vertraging. Bekijk met de NS Reisplanner Xtra meteen de snelste verbinding. Altijd actueel, maar de app kan helaas geen wisselstoring oplossen…

Nieuws

 1. NuNu
  De website nu.nl geeft je altijd het laatste nieuws op gebied van economie, sport, achterklap, wetenschap en meer. Nu altijd binnen handbereik via de handige Nu app.
 2. Nederlandse KrantenNederlandse Kranten
  Oldschool nieuws op een newschool manier? Dan is de app met Nederlandse Kranten iets voor jou. Of je voorkeur nou uit gaat naar De Telegraaf, het Algemeen Dagblad of de Sp!ts, deze app heeft het en meer.
 3. BuienradarBuienradar
  De Buienradar app is in de ontwikkelingsfase. Het kan net als het weer absoluut beter, maar het maakt de app niet minder nuttig. Fiets tussen de buien door en laat je paraplu maar thuis.
 4. TVGidsTVGids
  De papierbak blijft een stuk leger nu je geen TV Gids meer nodig hebt. Voortaan plan je je favoriete programma’s via de TV Gids app. Nu nog een app waardoor je niet meer hoeft te vechten om de afstandsbediening (wellicht Select Who?).
 5. FoldersFolders
  Net als de TV Gids zijn de stapels folders ook niet meer nodig. Vraag maar een “Nee/Nee sticker” aan, want je hebt nu alle folders op je mobieltje. Van Aktiesport tot Zalando en van Aldi tot Xenos.

Multimedia

 1. ShazamShazam
  Je luistert radio en hoort een geweldige hit of je dineert in een restaurant en hoort een prachtig lied. Maar wie is de artiest? En wat is de titel? Druk op Shazam en de app zoekt het voor je uit.
 2. TuneIn RadioTuneIn Radio
  Ben je zat van elke keer dezelfde radiostem en dezelfde hits? Vanaf nu kan je naar 70.000 radiostations van over de hele wereld luisteren. Alles gesorteerd op jouw favoriete genre of per continent.
 3. AldikoAldiko
  Gebruik Aldiko als fictieve boekenplank. Blader door allerlei moderne en klassieke werken in e-book formaat. Of het nou een smeuïge roman is of zware kost, alles past in je smartphone.
 4. SpotifySpotify
  Luister gratis radio. Deel nummers en afspeellijsten met je vrienden en kijk wat anderen met jouw smaak luisteren. Een ideale manier om goede muziek te delen!
 5. IMDb Movies & TVIMDb Movies & TV
  IMDb is de Internet Movie Database. Deze grootste filmdatabase past nu op je smartphone. Je vindt hier trailers, recensies en meer van werkelijk elke acteur, film of TV serie.

Fun

 1. Draw SomethingDraw Something
  Teken een wolk, luier of kaas. Best te doen en ook goed te raden. Maar wat als je angst, Chris Brown of snurken moet tekenen. Hoe dan ook, gegarandeerd uren tekenplezier zonder een tafel vol stiften, potloden en beklad papier.
 2. Angry Birds RioAngry Birds Rio
  231 levels vogels schieten, daar komt dit spel op neer. Angry Birds is op het moment één van de meest succesvolle games. En terecht! De eenvoudige gameplay maakt het alleen maar verslavender.
 3. WordfeudWordfeud
  Scrabble op je mobieltje. Niet meer en niet minder. Je hebt een bord van 15 bij 15 vakjes en krijgt meer punten naarmate je meer lastige letters plaatst op bonusvakjes. (Drie)dubbel of woord- of letterwaarde scoort het best! Maak het helemaal spannend met een “random” bord!
 4. 2 Player Reactor2 Player Reactor
  2 Player Reactor is een snel, simpel en grappig reactiespel voor twee spelers op één apparaat. Daag je vrienden (of vijanden) om een ​​strijd van reflexen, verstand en kennis!
 5. AgingBoothAgingBooth
  Hoe zien jij en je vrienden er uit als je oud bent? Met AgingBooth hoef je daar geen 50 jaar op te wachten. Andere soortgelijke apps zijn FatBooth, UglyBooth en Baldbooth.

Weet jij nog een leuke of nuttige (liefst gratis) app? Deel hem in de reacties en ik test hem graag uit.

3 Reacties

 • Victor schreef:
  1. Nieuwe Wetten
   Een eervolle vermelding voor de Nieuwe Wetten App. Vooral erg handig voor bedrijven. Je wordt automatisch op de hoogte gehouden van verandering in onze wetten. Je kan zelf kiezen welke categorie voor jou belangrijk is.
 • Vermoedelijk ben ik de allerlaatste der Mohikanen, maar ik vind het toch interessent om te lezen waar mensen in zo’n klein doosje mee rondsjouwen. Laat me er weliswaar nog niet voor vangen, maar toch leuk om theoretisch op de hoogte te blijven.

  P.s. heb in Amerika ruim een maand zonder internet moeten leven, maar wanneer niemand in je direkte omgeving er mee bezig is, valt het gemis enorm mee. Af en toe een emailtje (bij Kroger tijdens het winkelen) was voldoende.
  Hier gaat alles per internet en dan is het veel moeilijker!!

 • Victor schreef:

  Hou vol zou ik zeggen.
  Ik vind het goed dat je jezelf er van kunt weerhouden.

Laat je reactie achter