Skip to main content

Dagelijks scrollen we door allerlei websites. Vaak zijn dit echter dezelfde saaie websites. Er is zo veel moois om naartoe te surfen.

In 2013 plaatste ik al een blog met 19 Mooiste Websites. Nu, 9 jaar later, is het tijd voor een overzicht van plekken om website inspiratie vandaan te halen. Of je nou zelf een webdesigner bent, of gewoon wilt kijken wat er allemaal mogelijk is.

Landingfolio

https://www.landingfolio.com/

We beginnen meteen goed. Deze inspiratiebron heeft alles wat je zoekt: veel filters, handige zoekfunctie en zelfs de kleurschema’s waar je op kunt klikken om meer websites in die kleur te zien.

Een mooi extraatje is dat je de mobiele voorbeelden kunt zien. Tenslotte kun je filteren op paginatype (zoals prijzenpagina, about pagina of testimonial).

Httpster

https://httpster.net/

Op deze moderne website zijn alle designs chronologisch gesorteerd. Zo zie je meteen de nieuwste websites als eerste. Ook is het leuk om op met de tijdlijn aan de rechterkant oude trends te herbeleven.

De filters op type en stijl zijn lastig te vinden (hint: naast de tijdlijn), maar wel zeer uitgebreid.

Best Website Gallery

https://bestwebsite.gallery/

Best Website Gallery is een website vol inspiratie die gemakkelijk te verkennen en ontdekken is.

Het filteren op categorie, systeem en kleur werkt heel goed op deze inspiratiebron. Onder elk voorbeeld staan gebruikte kleuren, waar je direct op kunt klikken voor meer websites met die kleur.

Je kunt meteen stemmen op een website en de beste websites worden door de maker (die het in 2008 heeft opgezet) beoordeeld met een cijfer.

Land-book

https://land-book.com/

Hoewel ze zich met name richten op landingspaginas, vind je hier ook inspiratie voor portfolio’s, blogs, webshops en andere websites.

Ook hier kun je weer filteren op stijl, branche en type website. Sorteren kan op basis van meest bekeken, best gewaardeerd of recent uitgelichte websites.

Webdesigner Depot

https://www.webdesignerdepot.com/

Maandelijks worden hier (naast nieuwe design trends) de 20 beste nieuwe websites geplaatst.

Een blog om in de gaten te houden voor elke webdesigner.

Mooiste websites

https://mooistewebsites.nl/

Op deze website zie je een goed overzicht van mooie websites, gecategoriseerd op bouwjaar, branche, type en natuurlijk weer op kleur.

Vooral deze kleurfilter is ook hier een hele fijne filter, om zo te kunnen zien wat anderen doen met jouw huisstijl kleur.

One Page Love

https://onepagelove.com/

Dit overzicht bestaat enkel uit one-page websites. Daar zijn ze dan ook meteen heel goed in. Jammer dat je alleen kunt filteren op type, maar er is dan wel weer een zoekfunctie voor je beschikbaar.

Ook krijg je meteen een heel stuk van de website te zien met gebruikte lettertypes als je er op klikt.

Siteinspire

https://www.siteinspire.com/

Bijna dagelijks komen er nieuwe websites op deze showcase. Je kunt deze eenvoudig filteren op op stijl, type, onderwerp of platform. Er is uiteraard ook een handige zoekfunctie voor je beschikbaar.

Pixels

https://klart.io/pixels

Het mooie van dit overzicht is dat de gebruikte kleurenschema’s met kleurcodes onder de voorbeelden staan. Handig als je nog een goed kleurschema zoekt voor je website.

Filteren en zoeken kan helaas niet. In plaats daarvan kun  je met druk op de spatiebalk nieuwe websites zien.

CSS Nectar

https://cssnectar.com/

Het mooie van dit overzicht is dat je (naast functie, categorie en kleur) kunt filteren op land. Dat is heel handig als je een website mag maken voor dat specifieke land.

Pluspunt is dat je de maker van een website kunt zien en de gebruikte kleuren. Bovendien kun je meteen een website liken.

Awwwards

https://www.awwwards.com/

Op zoek naar bekroonde websites? Zoek niet verder dan Awwwards. Awwwards toont het werk van ’s werelds beste webdesigners en -ontwikkelaars, gescreend door een jury van gerenommeerde specialisten.

Awwwards beoordeelt websites op vijf categorieën: design, usability, creativiteit, content en mobielvriendelijkheid. Voor elke website krijg je deze scores te zien.

FWA

https://thefwa.com/

Een jury, bestaande uit  500+ mannen en vrouwen uit 35+ landen selecteert en beoordeelt dagelijks de beste websites. De beoordelingen zijn als tijdlijn weergegeven voor een duidelijk overzicht van de dagelijkse winnaars.

Helaas missen filters, maar dit wordt meer dan goed gemaakt met de heldere jurybeoordelingen en mogelijkheid van discussies onder elk project.

CSS Winner

https://www.csswinner.com/

Met de Site Of The Day kun je dagelijks terugkeren voor nieuwe inspiratie. De uitgebreide rapporten laten zien waarom de website is gekozen is. Ook hebben ze zogenaamde Stars die je kunt liken om op de lijst met genomineerde websites te krijgen.

Verkozen en genomineerde websites kun je eenvoudig filteren op type, categorie en kleur. Ook op deze award site is een handige zoekfunctie aanwezig.

Genoeg inspiratie toch?

Deel jouw favoriete website in de reacties hieronder. En vergeet niet je favoriete website aan te melden bij bovenstaande overzichten.
Wie weet krijgt jouw website een mooi plekje.

 

Laat je reactie achter