Skip to main content

Als je een website wilt, kom je er niet om heen: je hebt webhosting nodig. Een webhost maakt al je pagina’s beschikbaar voor het internet.

 

Er zijn duizenden webhosts, maar hoe kies je de juiste? De onderstaande 10 factoren helpen je om deze keuze te maken.
Service webhosting

1. Service

Service is wellicht meteen het belangrijkste. Want als die niet goed is, wat heb je dan aan de andere 9 factoren?

Om er achter te komen hoe de service van een webhost is, kan je het best de proef op de som nemen. Stel een vraag en wacht af hoe lang het duurt totdat je antwoord krijgt. Als ze je nu al niet goed helpen, hoe zal het dan zijn als je eenmaal klant bent?
Dataverkeer webhosting

2. Dataverkeer

Elke keer als iemand je website bezoekt, downloadt diegene je pagina. Dataverkeer is het aantal gigabyte (GB) die je naar bezoekers stuurt.

Hoeveel je hier nodig hebt is vaak lastig in te schatten. Het hangt af van het type website, maar ook van de bekendheid en het aantal terugkerende bezoekers.

Er zijn onbeperkte pakketten. Onbeperkt zijn die echter niet. Webhosts spreken daarbij vaak over “fair use policy”. Zinvol is om na te gaan wat deze “fair use policy” exact inhoudt. Je wilt natuurlijk niet dat je website meteen uit de lucht gaat, omdat je de limiet overschrijdt
Schijfruimte webhosting

3. Schijfruimte

Hoeveel schijfruimte je nodig hebt hangt af van het aantal afbeeldingen, filmpjes en andere bestanden die je online zet.

Het is zinvol om vooraf in te schatten hoeveel je denkt nodig te hebben. Pas daar je hostingpakket op aan.

Net als dataverkeer, kan je ook de schijfruimte overschrijden. Overleg vooraf goed met de webhost wat er gebeurt bij overschrijding. Vaak krijg je eerst een waarschuwing. In sommige gevallen zit je automatisch vast aan een duurder pakket. In het ergste geval haalt je webhost  de website uit de lucht zonder dat je er van af weet.
E-mail webhosting

4. E-mail

Je wilt waarschijnlijk e-mailadressen aanmaken die gekoppeld zijn aan je domein. Bijvoorbeeld info@jebedrijf.nl of jenaam@jebedrijf.nl.

Veel webhosts bieden de optie om meerdere e-mail accounts aan te maken. Er zijn twee mogelijkheden.

 • Forwarders: e-mails worden automatisch doorgestuurd naar je bestaande e-mailadres.
 • POP (Post Office Protocol): e-mails kunnen geopend worden in een programma zoals Outlook. Je kunt dan ook e-mails verzenden vanaf dat adres.

Bedenk vooraf goed hoeveel e-mailadressen je wilt gebruiken. Bedenk tevens hoeveel extra schijfruimte je nodig denkt te hebben om e-mail op te slaan.
Applicaties webhosting

5. Applicaties

Bijna elke webhost biedt gratis applicaties. Meestal gaat dit via Installatron, Cpanel of DirectAdmin. Dat zijn gebruiksvriendelijke platformen om applicaties mee te installeren en te gebruiken. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Statistieken: bijhouden hoe vaak men je website bezoekt, hoeveel schijfruimte je nog hebt en of je dataverkeer nog voldoende is.
 • CMS (Contant Management System): installeer WordPress, Joomla of Magento op je domein om eenvoudig een blog, website of zelfs webshop op te zetten.
 • Autoresponders: even op vakantie? Stel een autoresponder in die automatisch alle e-mails beantwoord.

Er zijn nog veel meer applicaties op het internet. Kijk eens wat je nodig hebt en vraag of je webhost het ondersteunt. Vraag vervolgens eens of je het kan uitproberen. Dé manier om te beoordelen of het geschikt is voor je.
Veiligheid webhosting

6. Veiligheid

Bij internet horen helaas hackers. Die proberen continue websites te hacken. Helaas vergeten webhosts de veiligheid nog wel eens en maken ze het hackers wel erg makkelijk.

Zorg er daarom voor dat je de website host op een server met een SSL (Secure Sockets Layer). Dit zorgt voor veiligheid en zekerheid.
Downtime webhosting

7. Downtime

Het kan zo maar gebeuren, je website gaat uit de lucht. Misschien is er een storing of heb je je datalimiet overschreden. Wat doet de webhost en hoe snel handelen ze?

Sommige webhosts geven garantie. Bijvoorbeeld dat dergelijke downtimes binnen geringe tijd worden opgelost. Ook geven sommige webhosts geld terug als de website offline is geweest.
Backup webhosting

8. Backup

In geval van nood, back-up herstellen. Maar wat als je webhost geen back-up van je website heeft? Je moet er toch niet aan denken om je hele website kwijt te zijn? Neem daarom in je beoordeling mee hoe vaak een back-up van je website wordt gemaakt.
Locatie webhosting

9. Locatie

De locatie van de server van een webhost is van belang. Als je bezoekers voornamelijk uit Nederland komen, is het aan te raden een server in Nederland te kiezen. Dit is bevorderlijk voor de snelheid van de website, maar zelfs voor de positie in Google!

Let op dat niet alle webhosts uit Nederland hun servers in Nederland hebben staan.
Prijs webhosting

10. Prijs

Dan is er natuurlijk nog de prijs. Niet geheel onbelangrijk, maar niet te vergelijken zonder te weten wat je nodig hebt. Zorg in elk geval niet dat je betaalt voor iets dat je niet gebruikt.

In een poll op Linkedin kwam naar voren dat meer dan de helft van de personen meer dan €30,- per jaar betaalt voor de webhosting en het domein. Bijna 30% van de mensen betaalt zelfs meer dan €90,- per jaar.Webhosting Kosten per jaar

Ik vraag me sterk af of iedereen die meer dan €90,- per jaar betaalt, dat ook daadwerkelijk nodig heeft.

Let bij de prijs ook op verborgen kosten! Denk hierbij aan eventuele setup- of opstartkosten voor het pakket, kosten voor extra dataverkeer of schijfruimte en kosten voor het bellen naar een servicenummer.

Het is nooit te laat domein te verhuizen naar een andere, betere, goedkopere webhost. Het kan honderden euro’s per jaar schelen!

Conclusie

Bedenk eerst goed wat je nodig hebt. Vergelijk vervolgens prijzen van verschillende webhosts. Neem de proef op de som, mail je webhost met een vraag. Dan weet je meteen hoe de service is.

Vaak betalen mensen onnodig veel. Bij Victor Webdesign heb je al een uitgebreid hostingpakket voor slechts €0,99 per maand! Alle bovenstaande factoren zijn daarbij goed vertegenwoordigd, van veiligheid tot applicaties en van locatie tot service.

22 Reacties

 • Victor schreef:

  Daar is het juist voor bedoeld.
  Even alles op een rijtje in de jungle van hosting providers…

 • Gabriele van Doorn schreef:

  Heel goed en echt ter zake doende informatie! Zeker voor de kleinere ondernemers.

 • Eddie schreef:

  Als je wilt vergelijken met andere hosters, want dit gaat toch wel sterk naar een advertorial, surf dan eens naar http://www.webhosters.nl, simpel vergelijkingen maken en ook ervaringen van andere gebruikers lezen.
  Er zijn namelijk ook pakketten met nog gunstigere voorwaarden dan Victor webdesign die ook voldoen aan alle geschetste voorwaarden.

 • Victor schreef:

  Bedankt voor je bijdrage Eddie.

  De lijst is voornamelijk bedoeld als richtlijn van waar je rekening mee moet houden.

  Vergelijkingssites als Webhosters zijn erg handig, maar enigszins onvolledig. De vergelijkingssites in combinatie met de bovenstaande 10 factoren lijkt mij het beste. Dat moet voldoende zijn om de juiste keuze te kunnen maken.

 • Hans Remeeus schreef:

  Sinds een aantal jaren zit ik met al mijn websites bij de Antagonist. Voor iets meer dan 20 euro per jaar krijg je daar perfecte service en heel veel ruimte. Ik zou daar niet zo snel meer weg willen.

 • Sebastiaan Stok schreef:

  Dit artikel zit vol onwaarheden en dingen die gewoon uit onzin zijn!

  Het stukje over Schijfruimte klopt niet helemaal, een groot aantal webhosters hanteert gewoon een quota. Als je dat bereikt kan je geen nieuwe data meer aanmaken.

  Applicaties installeren via het controle paneel ben ik niet zo’n fan van, mensen denken dat het makkelijk is, maar vergeten één belangrijk iets: Onderhoud!

  Installeren is zo gedaan, maar dan vergeten mensen de software bijgewerkt te houden of denken dat dit automatisch gebeurd (niet dus). Resultaat: Applicaties worden gehackt, webhoster is boos en sluit de website af. Gewoon zelf installeren, en goed de handleiding lezen is het devies. Daarmee maak je je zelf bekend met de software en leer je ook sneller hoe het wel moet.

  “Bij internet horen helaas hackers. Die proberen continue websites te hacken. Helaas vergeten webhosts de veiligheid nog wel eens en maken ze het hackers wel erg makkelijk.

  Zorg er daarom voor dat je de website host op een server met een SSL (Secure Sockets Layer). Dit zorgt voor veiligheid en zekerheid.”

  DIT IS REINSTE ONZIN!!! SSL beveiligt alleen de gegevensoverdracht middels encryptie, als je website lek is voor SQL injecties, crosside scripting of iets dan gaat SSL je niet helpen. Anders beweren is gewoon ronduit gevaarlijk.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Secure_Sockets_Layer

  Daar komt bij dat SSL voor een simpele website overkill is, alleen als je met gevoelige/persoonsgegevens werkt, of mensen veilig wilt laten inloggen is SSL nodig.

  Waar webhosters de veelal de fout in gaan met beveilig, is door alle klanten onder de zelfde systeemgebruiker uit te voeren waardoor ze elkaars bestanden kunnen lezen overschrijven. Zelfs KPN is (was?) hier niet vies van kan ik je zeggen.
  http://www.pfz.nl/archief/1242155-re-dir-met-chmod777-beschermen/

  Waar je wel op moet letten omtrent SSL is of de webhosts het klantpaneel met SSL heeft beveiligt, want dit word te vaak vergeten.

  Backup
  Ook dit zegt niets, want hoe de Back-up wordt gebruikt verschild ook weer, wordt een volledige systeem back-up gemaakt en kan deze op aanvraag (tegen vergoeding) gedeeltelijk worden teruggezet?

  Of wordt de back-up alleen gebruikt tegen een complete systeem crash, en kan bij perrongelijk verwijderen of een hacker deze geen aparte bestanden terug zetten.

  “Vaak betalen mensen onnodig veel. Bij Victor Webdesign heb je al een uitgebreid hostingpakket voor slechts €0,99 per maand! Alle bovenstaande factoren zijn daarbij goed vertegenwoordigd, van veiligheid tot applicaties en van locatie tot service.”

  “veiligheid”?
  Met alle respect, maar gezien de flater die je hierboven slaat wat betreft SSL geeft dat mij niet echt een veilig gevoel 🙂

  En voor 0,99 euro webhosting aanbieden met 200 euro, 3GB kan gewoon niet!
  Tenzij je flink bezuinigt op de kwaliteit.

  Via een beetje knap zoekwerk,
  http://www.dnsqueries.com/en/domain_check.php

  Je hebt een reseller pakket bij een derde partij, dus de webhosting is via een derde partij (ja, dat verklaard de prijs). En ook krijg ik de nodige waarschuwingen over je DNS instellingen.

  Dit zie ik maar al te vaak weer, mensen denken slim te zijn om naast website ontwikkeling ook webhosting aan te bieden. Leuk, maar hou het dan wel voor de klanten voor wie je een website ontwikkeld en niet voor mensen die opzoek zijn naar losse webhosting. Tenzij je er ECHT verstand van hebt.

  Gezien de onwaarheden hierboven, heb je niet genoeg kennis van webhosting zelf om goed en onderbouwd advies te kunnen geven.

  Doe je zelf en je klanten een lol, en leer hoe het echt zit!

 • Sebastiaan Stok schreef:

  200 euro -> 200 MB (foutje)

 • Victor schreef:

  Sebastiaan, bedankt voor je ongezouten, doch eerlijke mening. Ik wil toch even ingaan op de “onwaarheden” die je benoemt.

  Dat je bij sommige webhosts geen extra data kan aanmaken als je schijfruimte is bereikt lijkt me sterk. Het zou natuurlijk kunnen, maar ik neem aan dat je dan gewoon kan upgraden naar een groter pakket.

  Onderhoud staat los van applicaties. Veel applicaties zijn erg gebruiksvriendelijk (niet allemaal, dat ben ik met je eens). Mocht je het onderhoud niet zelf kunnen doen, dan kan je altijd iemand daarvoor inschakelen. Ikzelf doe dat voor vele websites. Ik ben het met je eens dat de applicaties moeten blijven geüpdatet. Anders loop je inderdaad het risico gehackt te worden (al is dat risico altijd wel aanwezig). Bedankt voor de aanvulling.

  Je noemt het de reinste onzin dat SSL voor veiligheid zorgt. Dat ben ik niet met je eens. Wel is het zo dat hackers via verschillende wegen een website binnen kunnen komen. Ik zeg niet dat mijn verhaal over veiligheid volledig is (daar kan je een heel boek over schrijven). Onzin is het echter zeker niet.

  Je toevoeging over de back-up is bruikbaar. De ene back-up is de andere niet. Vraag daarom naar de details en eventuele extra kosten voor het terug zetten.

  Voor €0,99 per maand 200 MB leveren is absoluut mogelijk. Mensen vragen wel eens waarom zo goedkoop ben. Ik vraag anderen dan juist waarom ze zo duur zijn… De prijs die ik vraag is zeer realistisch en kan dus wel.

  Het klopt dat ik host via een derde partij. Dat heeft vele voordelen voor de klant en voor mij. Stabiele servers tegen een goede prijs. Knowhow van de derde partij, service en prijs van mij. Dat is juist wat veel klanten willen. Bij mij is het mogelijk.

  De DNS waarschuwingen komen door redirect Nameservers. Ik zie daar echt geen probleem. De derde partij waar ik host heeft hier een goed vangnet voor.

  Veel mensen willen één contactpersoon voor webhosting, webdesign en onderhoud. Dat bied ik. Ik vind het erg kort door de bocht dat je dit zo de grond in drukt.

  Hopelijk is het verhaal zo iets duidelijker. Het hoeft niet zo zwart-wit te zijn als jij schetst. Voor elke situatie is een oplossing.

  Hoe dan ook, bedankt voor je reactie.

 • Sebastiaan Stok schreef:

  “Je noemt het de reinste onzin dat SSL voor veiligheid zorgt. Dat ben ik niet met je eens. ”

  Nee dat bedoel ik niet, SSL is voor de beveiliging van de “verbinding”!
  Dus voorkomen dat een derde de verbinding kan afluisteren.

  Ik gebruik zelf ook waar dit iets toevoegt SSL, en het liefst ook voor SMTP en POP3, en FTP en de remote database toegang.

  “Helaas vergeten webhosts de veiligheid nog wel eens en maken ze het hackers wel erg makkelijk.

  Zorg er daarom voor dat je de website host op een server met een SSL (Secure Sockets Layer). Dit zorgt voor veiligheid en zekerheid.”
  Dit verhaal wekt de indruk dat SSL alleen voldoende is, dat is het niet.

  Als je het op een andere manier bedoeld maak het dan duidelijk, zoals voor FTP, SMTP/POP3, Klantpaneel etc. Want zoals je zelf al zij, beveilig is erg complex.

  Mijn mening is wat ongezout omdat de webhosting branche verzadigt is, en mensen steeds weer van alles wordt wijsgemaakt wat niet klopt of compleet onwaar is.
  Dus als ik een artikel zie wat fouten informatie heeft. Dan is moeilijk om daar rustig over te zijn. Helemaal omdat mensen met verkeerde informatie ook gevaar kunnen lopen of andere (onbedoeld) tot last kunnen zijn, spambots, phissing, malware infecties, etc.

  Ik heb vaak moeite om zelf in te houden bij onjuiste informatie, excuses hiervoor.
  Rustig mijn verhaal doen was uiteraard beter geweest.

  Ik ben blij dat de andere informatie iets toevoegt, was niet de bedoeling om alles de kop in te drukken.

  Nog een kleine toevoeging over Downtime, let op dat kreten als ‘geld terug’ juridisch niets betekenen. Meestal wordt gewerkt op basis van Service Level Agreement (SLA).

  Hierin staat bijvoorbeeld opgenomen dat storingen buiten hun bevoegdheid buiten de regeling vallen, of dat alleen resellers een compensatie krijgen.

  Volledige teruggave komt bijna niet voor (of alleen soms), en als het al voorkomt alleen voor de resllers of op basis van wat zij redelijk vinden. En let op of ze verschillende SLA’s aanbieden, zoals Bronze en Gold.

  Vraag daarom altijd concreet.
  “Het uptime percentage is X %, hoe wordt berekend (per minuut of per X minuten)?

  En wat valt niet onder het uptime percentage (onderhoud, ontoerekenbare overmacht, etc)?

  Als jullie het uptime percentage niet behalen krijg ik dan mijn geld terug, zo ja. Hoeveel? 100% of alleen een deel. En als het een deel is, hoe wordt dit deel dan bepaald.

  Moet ik jullie eerst verzoeken het terug te betalen/verreken (in gebreken stellen) of gebeurd dit automatisch.”

  En let er op dat het ook in het contract/Algemene Voorwaarden staat want anders heb je er juridisch gezien niets aan.

  @Eddie: Webhosters.nl is zeker bekend maar helaas niet ‘altijd’ de beste, reacties zijn veelal oud of onjuist (dit was vroeger zo, weet niet of het nu nog zo is). De meeste klanten/hosters zijn erg positief over http://www.ispgids.com

  Hopelijk hebben jullie iets aan deze toevoeging(en), en nogmaals, mijn excuses voor mijn uitbarsting.

 • Victor schreef:

  Bedankt voor je feedback Sebastiaan.

  Je hebt gelijk dat de webhosting branche verzadigd is. Daarom hoop ik met deze lijst en toevoegingen van anderen zoals jij hierin meer duidelijkheid te scheppen.

  Het is niet mijn bedoeling geweest om de indruk te wekken dat SSL genoeg is voor een veilige website. Daarom bedankt voor je toevoegingen.

  Verder blijft het altijd belangrijk om voorwaarden te weten. Ikzelf geef 100% geld terug als in een maand de website niet 99,9% online is geweest. Benieuwd hoe dat bij anderen is? Vraag eerst naar de kleine lettertjes.

  Webhosters heb ik bekeken en geeft van veel webhosts geen goed beeld. Er staan pakketten op van 1 cent met duizenden MB’s schijfruimte. Als je door klikt blijkt dit (uiteraard) niet te kloppen.

  Ik hoop dat de lijst samen met je feedback en vergelijkingssites voldoende is om een goede webhost uit te kiezen. Dat is eigenlijk de insteek van dit bericht. Want we zijn het neem ik aan eens dat het een onoverzichtelijke jungle kan zijn met de verzadigde webhosting branche…

 • GDmac schreef:

  Nog een paar belangrijke punten:
  – Krijg je ook SSH toegang bij het abonnement (zip-bestanden uitpakken etc.)
  – Is de PHP-versie nieuw genoeg en is het een CGI- of een Apache-module
  – Kun je PHP-instellingen aanpassen (b.v. via php.ini of .htaccess)

 • Victor schreef:

  Bedankt GDmac. De lijst wordt zo steeds completer.

 • Alex de Haan schreef:

  Leuke discussies krijg je zo… 😀 Zelf ben ik ook een hostingprovider voor kleinere en middelgrote websites. Onlangs over gestapt naar een grote partner gegaan om zo ervoor te zorgen dat het onderhoud en backups, Raid 10! te laten verzorgen zonder dat ik mij daar druk over ga maken. Maak je gebruik van Installatron dan krijg je meestal automatisch een berichtje dat er een update is voor een bepaald pakket wat je gebruikt en ik monitor altijd mijn klanten of zij updaten of niet.

  Je tarieven zijn inderdaad zeer voordelig echter is de vraag, komen er nog kosten bij van de domeinnaamregistratie? Dat is niet echt duidelijk naar mijn idee.

  Mijn klanten vinden de schijfruimte belangrijker dan dataverkeer en de meeste klanten komen nooit aan de 3GB dataverkeer per maand echter de harde schijf zit zo vol! Met een Joomla website en een paar foto’s zit je al gauw op 50 MB en dan heb je nog een zeer eenvoudige website. Advies is om de schijfruimte te vergroten naar 1GB of meer en dataverkeer te minderen.

  Groet,
  Alex

 • Alex de Haan schreef:

  @ Sebastiaan, ik snap je reactie heel goed, echter vind ik iemand die op een leuke manier zijn of haar bedrijf onder de aandacht probeert te krijgen ook een beetje ruimte moet hebben. Gelukkig zag je dat zelf ook in.

  Wel een tip voor je: http://www.rollerscapes.net/over-ons/aanbiedingen staan wel heel oude aanbieding op…. 😛 tijd voor verandering?

 • GDmac schreef:

  Sebastiaan z’n reactie is keihard maar terecht. Je moet gelijk over inhoud durven praten zonder al te wollige taal. Mijn aanvullingen (SSH, PHP variabelen en htaccess) krijg je bij de meeste prijsvechters er NIET bij.

 • Victor schreef:

  @ Alex, bedankt voor je bijdrage. Antwoord op je vraag: domeinregistratie zit er bij sommige webhosting pakketten bij in. Door mijn lage prijzen kan ik dat zelf niet bieden. Domeinen kan je uiteraard bij me claimen, maar kosten extra (afhankelijk van de extensie).
  Veel van mijn klanten zijn startende ondernemers. Ze hebben in het begin nog niet zoveel bezoekers en vinden daarom, net als bij jou Alex, schijfruimte belangrijker dan dataverkeer. Ik bied daarom de mogelijkheid een op maat gemaakt pakket aan te maken.

  @GDmac, je hebt gelijk. Het is goed om de discussie aan te gaan. Daar leren we allemaal van toch?
  SSH, PHP variabelen en htaccess krijg je bij Victor Webdesign er trouwens WEL bij…

 • Liesbeth Schellekens schreef:

  Ik snap echt he-le-maal niks van waar jullie het allemaal over hebben, maar ik zit er wel aan te denken een website voor mijn bedrijf (kwekerij) te (laten) maken. Waar moet ik nu op letten, schrijfruimte?, dataverkeer? En zo zijn er nog veel meer termen die ik lees en hoor, maar waarvan ik niet weet wat ze betekenen (SSH, PHP variabelen en htaccess?). Moet ik dat allemaal weten? Of kan ik ook een website (laten) maken zonder die kennis?

  En bij een website vind ik de grafische lay-out, kwaliteit van de foto’s en tekst net zo belangrijk als de snelheid en andere (voor mij)onbegrijpelijke technische zaken. Is het de bedoeling dat je dat zelf aanlevert?

  Gr. Liesbeth Schellekens

 • Victor schreef:

  Bedankt voor je reactie Liesbeth.

  Het was mijn bedoeling om kort 10 factoren op te noemen waar je rekening mee moet houden bij webhosting. Ik wist van tevoren ook niet dat het zo’n diepe technische discussie op zou leveren.

  De termen hoef je normaal gesproken niet allemaal te kennen. Als je een goede webdesigner in dienst neemt, mag je er van uit gaan dat hij die voor je kent. Lay-out van de website en kwaliteit van foto’s staat eigenlijk los van de hosting. Het gaat hier puur om de partij die je website op het internet zet (host).

  Als je meer wilt weten over wat voor jou de juiste oplossing is wil ik je best eens bellen. Je mag me je vragen ook mailen natuurlijk. Ik help je graag verder in de jungle van webdesign en webhosting.

 • @Liesbeth Zo eenvoudig is het helaas niet.
  Ik kan met wat kunstmest, regen en zaden ook geen kwekerij beginnen lijkt me.

  Voor een website heb je naast hosting, waar Victor dit draadje mee begon, ook een (grafisch) ontwerp en waarschijnlijk ook een Contant Management Systeem nodig.

  De hosting om de website bereikbaar te houden voor je klanten, het ontwerp zodat het er voor de bezoekers van de site fraai en herkenbaar uitziet, en iets van een systeem zodat jij geen html hoeft te leren, en zelf eenvoudig wijzigingen in je website kunt doen.

  Zoals Victor terecht al aangeeft zijn er veel dingen waar je op zou kunnen letten voor je webhosting. Zo is dat ook voor een grafisch design en een CMS het geval.

  En dan is er nog de uitdrukking: “If you pay peanuts, you get monkeys.”
  Of de Nederlandse variant, alle waar is naar zijn geld.

  En ja, je mag mij daar ook over bellen/mailen 😉

 • Maarten Kluit schreef:

  Nog even een bump voor deze post.

  Ik waardeer de insteek waarmee dit artikel geschreven is. Dit is wat ik ook vaak vertel als mensen mij vragen waar je op moet letten.
  Maar zo onbehouwen als Sebastiaan reageerde en zo impulsief als Victor dit verhaal schreef, probeer ik meestal te vermijden.

  Wellicht ook voor Liesbeth interessant: wat je als persoon aanziet voor ‘een website’, moet je opsplitsen:
  1. design
  2. eventueel cms
  3. hosting
  4. bijkomende diensten (SEO, mail, antispam…)

  Veel designers denken te kunnen hosten en veel hosters denken te kunnen designen.
  Tegenwoordig denkt iedereen SEO (Search Engine Optimization) te kunnen bieden en rekenen daar kapitalen voor.
  Een CMS is leuk en handig, maar vereist soms wat aanpassingen die een designer niet altijd kan.

  Het klinkt leuk om alles op één factuur te hebben, maar vaak heb je veel meer kwaliteit voor nauwelijks meer geld als je gaat shoppen.

  Ook ikzelf biedt in de rol van hosting provider webdesign en SEO aan, maar ik meld er altijd bij dat dat niet mijn core buisiness is. Daarnaast werk ik veel samen met externe designers, wiens ontwerpen ik implementeer op een CMS en zo nodig op de hostingomgeving (ja, een site kan speciefiek gemaakt worden op een server.)

  Mijn belangrijkste tip is om behalve een alles-in-één-offerte, ook nog afzonderlijke gesprekken te voeren met specialisten; zij hebben vaak, net als ik, voldoende tips aan hun alles-in-één-concurrenten om de losse onderdelen te verbeteren.

  Laat je informeren over de benodigde capaciteit, beveiliging en service. Ga niet zomaar af op een tekst op een website.

  Tot slot een paar puntjes over beveiliging:
  Natuurlijk begint dit bij gescheiden omgevingen voor klanten; ze moeten niet bij elkaars bestanden kunnen.
  SSL komt inderdaad pas ter sprake bij de verbindingen naar bezoekers en de beheerders; niet bij de server zelf. Natuurlijk is het zo dat zonder SSL een ‘man-in-the-middle’ attack een eenvoudige manier is om de server te hacken, maar dit is alsnog alleen mogelijk als de server en site onvoldoende beveiligd zijn.

  Ook DNS errors kunnen hier aan bijdragen!
  Bij sommige fouten, in combinatie met verkeerde mailserver configuratie, kan de machine als open relay misbruikt worden om spam te versturen. Niet alleen vervelend, maar de server kan ook geblacklist worden, waardoor je mail nooit meer ergens aankomt.

  Natuurlijk is ook mijn verhaal incompleet, maar alle beetjes helpen.

  Om tenslotte míjn advertorial compleet te maken: ik ben dus ook hosting provider, niet zo goedkoop als Victor, maar wel 100% eigen setup en beveiliging. Zie ook de link onder mijn naam.

 • Goede tips. Bedankt voor alle goede informatie.

 • Victor schreef:

  Graag gedaan, Jantje.
  Wellicht dat je er iets aan hebt voor je eigen website over webhosting.

Laat je reactie achter